Wanneer?
Relatietherapie helpt als jullie middenin een relatiecrisis of een relatiedip zitten en je wilt er samen uit komen. Het kan je ook helpen als je meer uit je relatie (en jezelf) wilt halen dan je nu doet. Als jullie niet zeker weten of je bij elkaar wilt blijven of samen verder gaan en je zoekt ondersteuning bij die beslissing, lees dan verder onder besliscounseling. Je kunt mij terecht als:
- de relatie wel goed is maar zodra je meer ‘voor jezelf’ wilt doen leidt dat tot gedoe;
- jullie in een bepaalde sleur beland zijn en graag een ‘frisse wind’ door de relatie willen doen waaien;
- jullie soms heftige ruzies hebben die veel energie kosten;
- jullie ‘als broer en zus’ met elkaar leven, je partner voelt niet meer als je geliefde;
- er zijn continu irritaties zijn, ieder gesprek loopt uit op ruzie;
- het ouderschap jullie opslokt en jullie elkaar als geliefden uit het oog verloren zijn;
- je ontevreden bent over de intimiteit/seksualiteit in je relatie;
- jullie botsen over de opvoeding van je kinderen;
- jullie zó verschillend zijn dat het verschil onoverbrugbaar lijkt;
- één van jullie verliefd is geworden op een ander en/of vreemdgegaan;
- er zoveel gebeurd is in de relatie dat je pijn gedaan heeft dat je niet meer weet hoe je elkaar weer zou kunnen vinden.
Doel
Als er een relatiecrisis aan de hand is, is mijn eerste doel om rust te brengen in jullie dagelijkse leefsituatie. Vervolgens om jullie te brengen naar bewustwording van de patronen waarin je terecht gekomen bent. Zulke patronen ontstaan in elke langdurige relatie en hebben te maken met gedachten en invullingen over de ander, gedrag daarbij en de reacties van de ander daarop. Je bent je er vaak niet bewust van maar ze bepalen voor een groot deel hoe jullie je ten opzichte van elkaar gedragen. Door deze patronen te ontrafelen, krijgen jullie zicht op wat er onder de oppervlakte gebeurt, welke behoeften een verlangens er schuilgaan onder wat je doet/zegt. Vaak is dit aangenaam verrassend en ontstaat er van daaruit meer begrip, echt contact, verbinding. Ander gedrag ook, anders kiezen. Waar je eerder vast-zitten en strijd ervoer, gaat het weer stromen… Liefde, lichtheid, plezier, contact en wat jullie maar willen dat er stroomt.
Wat ik van jullie nodig heb…
…is dat jullie eruit willen komen samen en nieuwsgierig zijn naar wat er bij de ander leeft. En vooral: dat je niet bang bent om te kijken naar wat jouw aandeel is in jullie interactie, ook als dat confronterend zou zijn. Het helpt misschien om te bedenken dat het in relatietherapie er niet om gaat dat we de schuldige kunnen aanwijzen maar dat we onderzoeken, zonder oordeel, wat er nu precies gebeurt tussen jullie. Om van daaruit te werken naar iets nieuws, iets beters.
Hoe gaat het in z’n werk?
Gratis kennismaken
Jullie zijn welkom voor een gratis en vrijblijvende kennismakingsgesprekje (20 min.) om een indruk van mij te krijgen en je vragen te stellen. Telefonisch kennismaken of via videobellen kan ook. Als je een goed gevoel hebt bij wat je hier leest kun je de kennismaking ook overslaan en meteen de intake afspreken. Meestal kun je binnen 2 weken terecht.
Intake
Als jullie twijfelen over uit elkaar gaan of blijven, lees dan verder onder besliscounseling (link). Als jullie echt willen gaan voor het herstel van de relatie, dan beginnen we met het intakegesprek. Daarin onderzoeken we samen welke moeiten jullie ervaren, hoe je je voelt in de relatie en wat jullie willen bereiken met de sessies met mij. We staan ook stil bij jullie beider gezin van herkomst en hoe dat je gevormd heeft. Aan de hand van wat jullie vertellen en mijn gedachten daarover, komen wij samen tot een ‘diagnose’ van jullie situatie en maken we een plan.
Werkwijze
Het aantal sessies staat niet van tevoren vast, we bepalen in overleg wat nodig is en wat jullie willen. Als de problemen groot en veel zijn, kun je uitgaan van 10-15 sessies, in het begin wekelijks, later met meer tijd ertussen. Bij lichte problemen kunnen 4/5 sessies voldoende zijn, en is de frequentie meestal wat lager.
In de sessies ga ik met jullie aan het werk met jullie thema en met ons plan. Voor een groot deel zal dat zijn door middel van gesprekken. Daarnaast, omdat ik geloof dat je met ‘ervaren’ op een diepere laag van besef kunt komen, maak ik ook gebruik van andere werkvormen. Je kunt dan denken aan geleide-fantasie-oefeningen, tekenen, of een opstelling met hulp van houten poppetjes of een kaartspel dat helpt bij het uitvinden wat je gevoel of behoefte is. Ik stem dit alles zorgvuldig en met overleg op jullie af, je hoeft geen dingen te doen die al te ver buiten je comfortzone liggen.
Voor de periodes tussen de gesprekken geef ik jullie soms ‘huiswerk’ mee. Dat kunnen schrijfopdrachtjes zijn of doe-dingen, bedoeld om meer bewustzijn te creëren in jullie dagelijks leven of om te oefenen met dat wat je je voorneemt.